Pienių vynas

Gėrimas, kvepiantis laukais, pievomis, švelniais vėjo gūsiais, pavasarine gaiva… Kas tai? Tai – pienių vynas – užkonservavęs savyje ankstyvos vasaros jėgą, skaisčius saulės spindulius, budinančius mus, gamtą ir viską aplinkui.

 

Gurkšnyje šio gėrimo rasite visko – subtilų žolynų aromatą, ant gomurio pajusite muskato poskonį, persipinantį su lengvu citrinos dvelksmu, saldumo ir gurkšnį geros nuotaikos. Kas ragavo pienių vyno – skonio ilgai nepamirš. Ragaukite šį gėrimą pamažu, neskubėdami. Nusprendę pasigaminti – apsišarvuokite kantrybe ir susitaikykite su mintimi, kad galutinio rezultato laukti teks ilgai. Interneto platybėse radau labai gurmanišką jo receptą.

 

 

3 litrams vyno pagaminti reikės:

 

 

10 l didelių, prasiskleidusių pienių žiedų

 

6 apelsinų

 

500 ml cukraus sirupe konservuotų svarainių (arba 3 laimo vaisius susmulkinkite ir užpylę 500 g cukraus palikite per nakt)

 

500 g cukraus

 

400 g geltonųjų razinų

 

3 l vadens

 

Chereso vyno mielių

 

maistingųjų  medžiagų vynui

 

3 l indo vyno rauginimui

 

dangtelio su plastikiniu vamzdeliu

 

 

Gaminimas:

 

 

 Parsineštus pienių žiedus 2 valandoms paskleiskite pavėsyje, kad išsibėgiotų vabaliukai, esantys žieduose.

 

Didžiausias darbas – nuo kiekvieno žiedelio nuplėšykite žalius apatinius lapelius ir dalį likusio kotelio – žiedsostį. Geltonus žiedlapius dėkite į švarų indą – čia ir bus vyno pagrindas.

 

Palikus žaliąją žiedų dalį – vynas turės kartų poskonį, kurio visai nereikia.

 

Viską atlikite kruopščiai ir neskubėdami.

 

Žiedus sutvarkius, švariai (kad liktų tik gelsvas minkštimas be baltos odelės) nulupkite apelsinus, kiekvieną skiltelę smulkiai supjaustykite.

 

Nuplaukite razinas ir susmulkinkite maisto smulkintuvu.

 

Svarainius (arba laimo vaisius) išgriebkite iš sirupo.

 

Viską sukrėskite į indą ant pienių žiedlapių.

 

Užpilkite 2 litrais verdančio vandens.

 

Išmaišykite ir indą užrišę marliniu audiniu palikite kambario temperatūroje 2 paroms, karts nuo karto pamaišydami.

 

Viską nusunkite į švarų indą.

 

Tirščius stipriai nuspauskite ir išmeskite.

 

Pakaitinkite  1 litrą vandens iki virimo ir jame ištirpinkite 500 g cukraus bei sirupą, kuriame buvo svarainiai arba laimo vaisiai.

 

Išmaišykite ir supilkite į indą su sunka, ten pat pilkite ir pagal gamintojo rekomendacijas pasigamintą mielių – maistingųjų medžiagų tirpalą.

 

Užraugtą pienių vyno misą pilkite į švarų, iškaitintą vyno rauginimui skirtą indą.

 

Uždenkite dangteliu, vamzdelio apatinę dalį įmerkite į buteliuką su vandeniu, kad vynui rūgstant pasišalintų dujos, bet neprieitų oro.

 

Indą pastatykite kambaryje, ramioje vietoje, uždenkite audeklu ir palikite rūgti.

 

Rūgimas vyks apie 2 savaites.

 

Nustojus kilti burbuliukams dar palaukite 1 savaitę – vynas nuskaidrės.

 

Tada per tankų audinį vyną perkoškite ir supilstykite į švarius butelius.

 

Sandariai užkimškite kamščiais ir neškite į vėsią, tamsią patalpą.

 

Vynas ramiai bręs 6 mėnesius – gegužę pasigaminę, Kalėdoms jau galėsite ragauti.

Skaniausias pienių vynas  – mažiausiai 2 metus brandintas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *